Πορεία Τιμής Λεωνίδα Τρόπαιο

Η μάχη των Θερμοπυλών είναι ένα από τα κορυφαία γεγονότα της στρατιωτικής μας ιστορίας, το οποίο συνέβαλε κατά πολύ στη φήμη που απολαμβάνει η Αρχαία Ελλάδα παγκοσμίως. Η μη απόδοση της αρμόζουσας τιμής από τους νεοέλληνες στον Λεωνίδα και στους συμπολεμιστές του αποτελεί προσβολή για το μέγεθος του ιστορικού γεγονότος και την ηθική του διάσταση. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η κατάσταση αυτή πρέπει να αναστραφεί και είναι έργο και ευθύνη όλων μας.

Προς το σκοπό αυτό, ο σύλλογος ΛΕΩΝΙΔΑ ΤΡΟΠΑΙΟ διοργανώνει ετησίως την πορεία τιμής ΛΕΩΝΙΔΑ ΤΡΟΠΑΙΟ των 25 χιλιομέτρων επί τμήματος της ανοπέας ατραπό στο όρος Καλίδρομο, στην ευρύτερη περιχή των Θερμοπυλών, την τρίτη Κυριακή κάθε Σεπτεμβρίου.

Σκοπός της πορείας είναι η απότιση φόρου τιμής και ευγνωμοσύνης στη θυσία του Σπαρτιάτη βασιλιά Λεωνίδα και των συμπολεμιστών του, όπως επίσης και η ανάδειξη της τόσο σημαντικής για τη χώρα μας και τις στρατιωτικές της παραδόσεις, συγκεκριμένης μάχης παγκόσμιας εμβέλειας, ενός κατορθώματος στο οποίο αντανακλώνται τα ιδιαίτερα ελληνικά χαρακτηριστικά, τα οποία συνθέτουν την ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ στο όνομα μιας υψηλότερης συλλογικής υπόθεσης, της φιλοπατρίας και της ελευθερίας.

Η εκδήλωση διοργανώνεται ετησίως από το 2011 και προσελκύει άτομα κάθε ηλικίας, από όλες τις περιοχές της Ελλάδος (ενδεικτικά, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Δράμα, Κιλκίς, Γιαννιτσά, Αριδαία, Κοζάνη, Λάρισα, Τρίκαλα, Λαμία, Χαλκίδα, Λεβαδιά, Αθήνα, Σπάρτη), όπως επίσης και Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό (σε συνδυασμό με την άδειά τους).

Φιλοδοξούμε η πρωτοβουλία μας αυτή όχι μόνο να συνεχισθεί τα επόμενα χρόνια, αλλά και να εξελιχθεί σε δραστηριότητα διεθνούς βεληνεκούς που να περιλαμβάνει όχι μόνο την προαναφερθείσα πορεία, αλλά και εκδηλώσεις, όπως:

► Ομιλίες ακαδημαϊκών

► Καθιέρωση βραβείου για ερευνητική εργασία ή μελέτη με αντικείμενο το γεγονός, αλλά και ευρύτερα για την παιδεία των Αρχαίων Ελλήνων και των Σπαρτιατών ειδικότερα

► Οργάνωση αθλητικών αγώνων

Το όνειρό μας είναι η πρωτοβουλία μας αυτή να συσπειρώσει σημαντικό αριθμό συμπατριωτών μας οι οποίοι εμφορούνται από παρόμοιες αρχές και αξίες και σταδιακά να δημιουργηθεί ένας κατάλληλος σύλλογος ο οποίος θα μπορούσαμε να βοηθήσει (οικονομικά ή/και οργανωτικά) τους αρμόδιους φορείς στην καλύτερη διαμόρφωση του χώρου των μνημείων, την κατασκευή μουσείου κ.λ.π.

Εκδηλώσεις


● Ημερίδες
Πορείες Τιμής